Blogg

Prata om att prata hyror

2019-03-13

Prata om att vissa pratar bara eller mycket prat och liten verkstad som ordspråket säger.

Jag tänker t.ex. på dem som talar om att marknadshyror skulle skapa fler bostäder. Jag får inte riktigt ihop den ekvationen.

Tycker jag läst den ena befängda artikeln efter den andra av någon som benämner sig för professor av ena eller andra slaget. Är de lobbyister? Vanligt att politiska partier får hjälp av sådana.

Den sista svarsrepliken ges av Roland Andersson och Lars Jonung i artikeln hos DN, "Avreglering ger gynnsamma effekter på inkomstfördelningen".

Den sista artikeln jag läste påstod att det mest är besuttna och välbärgade medelålders män som bor i Stockholm, så därför ska hyrorna släppas fria, lösa och spräcka pristaket, vilket enligt författaren skulle skapa fler bostäder åt bostadslösa. 

Författarna skriver utan att veta synbart endast baserat på fördomar, om vilka som skulle bo i Stockholm. Vore mer seriöst om det lade upp lite statistik kring individerna och deras inkomster före professorerna förslår en taktik som kommer kasta ut många på gatan.

Lars Jonung (själv boende i Lund) och Rolf Andersson (från Everöd) påstår att vid en avreglering av bostadsmarknaden skulle bostadskön som i ett trolleri bara försvinna.

Är det någon som går på det?

Det är om inte ren dumhet åtminstone grov lögn. Det finns många ensamstående både kvinnor och män med och utan barn och pensionärer med både låga och medelmåttiga inkomster i innerstan.

Avregleringen skulle innebära att folk skulle vräkas eftersom de till slut inte längre skulle ha råd att betala hyrorna. Och då skulle troligen istället de stenrika män som antyds bo centralt ta över hyresrätten av dem som bor där idag.

Skapar det fler bostäder?

När vi pratar om marknadshyror, så ska den spegla efterfrågan. De flesta är medvetna om den höga bostadsbristen. Är efterfrågan större än utbudet och marknaden helt får styra, så skulle det innebära att endast de allra rikaste höginkomsttagarna fick råd att hyra en bostad.

 

Hyresrätt versus bostadsrätt

 

Alla har inte råd att köpa en bostad när kontantinsatsen ligger på 15 %. Vissa ärver tillgångar andra ärver skulder av sina föräldrar. Den ena är inte mer smart än den andra.

 

Bostadsrätt är en boendeform som på längre sikt skulle bli en lägre bostadskostnad per månad, än för en hyresrätt för hyresgäster som betalar till en fastighetsägare, utan att få mer än boendet, utan några större krav på kvalité eller kundservice.

 

Till skillnad mot en bostadsrätt, där du åtminstone kan känna att du betalar till dig själv och boendet till slut blir ditt eget, så kastar du i princip pengarna i sjön med en hyresrätt.

 

 

Vad baseras hyresökningen på?

 

I den fastighet där jag bor har en sedvanlig årlig prisökning nu skett med 2,35 %. Jag pratade eller skrev till min värd och frågade vad ökningen baserade sig på, för inte kunde vanligt fastighetsunderhåll och sanering av mögel och fuktskador m.m. leda till en hyresökning för hyresgästen.

Jag fick inget svar av min hyresvärd, som troligen tyckte jag pratade alldeles för mycket. Hade tidigare pratat med värden när jag noterat, att jag fått betala för en större bostad än, vad jag de facto hade enligt planlösningen. Fick då en marginell reducering före årsskiftet, som de i samband med prisökningen i år får tillbaka med stor ränta. 

 Det pratade jag likaså med värden om, som inte ville förstå mitt perspektiv. Trots att jag borde fått ränta för felaktig debitering under fler år tillbaka, så fick jag istället en hyresökning retroaktivt.

Fastighetsägarna får inte heller samma krav eller behöver känna något tryck på sig att vara rättvisa eller behandla hyresgäster väl, när bostadsmarknaden är som den ser ut idag.

Det är lite märkligt att fastighetsägare varje år gör en hyresökning, trots att den yta du hyr varken ser, eller är mer annorlunda än föregående år, förutom något slitnare. Hyran borde i det fallet istället sänkas.

Om vi jämför med en löneökning, så brukar de som löneförhandlar åtminstone komma med argument, som att de fått en högre utbildning, kan bidra med mer, eller utför fler sysslor och/eller fått mer ansvar på axlarna, som därmed hjälper arbetsgivaren. Det skulle därför troligen vara intressant för många att veta vad grunden är för den årliga hyresökningen från alla fastighetsägare.

 

Fri prissättning vid nyproduktion

 

Den nya regeringen har gett klartecken till att det ska bli fri prisreglering av nyproduktion av bostäder. Andersson och Jonung ovan vill dock att reglering ska släppas för alla former även för äldre fastigheter.

Frågan är hur många hyresrätter de får uthyrda när priserna är allt för höga. Det har redan förekommit svårigheter för många bostadsbolag att få all nyproduktion uthyrt.

Vissa produkter på marknaden kan inte vara helt fria, om vi ska ha ett samhälle där alla ska kunna bo och unga ska få en chans att flytta hemifrån före trettio.

I dagens samhälle lever dessutom många självständigt, utan beroende av en andra försörjare. Det var möjligen mer annorlunda när Andersson och Jonung växte upp. Tycker inte att den friheten ska behöva gå förlorad med en avreglering.

Just nu gäller den fria hyressättningen nyproducerade bostäder som är färdigställda efter 1 juni år 2021, som hyresgästföreningen nämner här.

Kanske kan annars kungliga slottet hyra ut några rum som ändå står och dammar oanvända. Medborgarna har väl ändå bidragit med en och annan skattekrona varje år för våra kungligheter, deras omsorg och slotts-vården.

Nu har åtminstone jag fått prata ut om prat kring bostadsmarknad.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: