Blogg

Prata om att leva i nuet

2019-02-24

Vi åkte skridskor på konstisen vid Kungsträdgården härom veckan. Det var mycket mer vingligt än jag mindes det skulle vara.

Stundtals var det svårt att både prata och åka skridskor, eftersom isen hade vissa ojämnheter, som gav plötsliga obalanser under det annars halt glidande skridskorna som gjorde att man nästan föll omkull. Det gällde att vara närvarande på banan.

Mycket folk som åkte i olika hastigheter och riktningar. En bambi på hal is men jag lyckades hålla mig upprätt utan att sätta mig på ändan, vilket räcker för att jag ska vara nöjd.

Tänkte annars prata om en intressant bok, som jag läser just nu av Echart Tolle, som heter,”Lev livet fullt ut”, en reviderad utgåva, 11:e tryckningen från 2018. Den skapar inga plötsliga obalanser som när jag åkte skridskor. Däremot är den ganska djup och andlig med sin beskrivning av det verkliga livet. I stort sett kan den förklara hur vi ska förhålla oss till vår tillvaro, som kan förbättras med lite övningar, enligt författaren.

Tolle menar att vi människor inte är oss själva, utan spelar en roll som påverkas av våra invanda mönster och framförallt vårt intellekt. Vi bör se in i oss själva och hitta den vi är egentligen. Stress är rent vansinne och skadligt. Det orsakas av att vi är ”här” men vill var ”där”. Det handlar om att vi ska träna på att leva i nuet.

Framtiden är bara en illusion och dåtiden är endast minnen som inte ger dig något att älta. Vi ska lära oss att våra tankar bara kommer av vårt intellekt och att vi ska se bakom dessa och hitta vårt inre jag som han kallar för ”varandet”.

Detta är mycket mer intelligent än vårt intellekt. Vi måste lära oss att vara närvarande. Vi strävar hela tiden efter något annat.

När pensionen kommer ska jag börja leva, när jag byter jobb blir det bättre, när jag träffar den rätta så kommer min lycka, när jag nått högre upp i karriären så blir jag tillfredsställd, när vi får ett till barn blir allt bättre och så vidare.

Allting består av energier och så även vi. Echart Tolle pratar om att vi ska se inåt, känna energin, bara notera tankarna, som fladdrar förbi och se bortom dessa. Vi ska känna inåt.

Om vi ska hitta det innersta måste vi tysta våra tankar och det kan ske av intensiv närvaro.

Han pratar om att vi ska göra ett experiment. Vi ska sluta ögonen och fråga oss, vad blir nästa tanke. Vi ska sedan vara mycket alerta och vänta in nästa tanke. ”Var som en katt som bevakar ett mushål”, säger Tolle.

Övningen kommer leda till att det tar ganska lång tid innan en tanke dyker upp, men vi har nyss varit intensivt närvarande. Fler insiktsfulla enkla övningar kom men inte övedrivet många.

Echart Tolle menar att så snart vi accepterar nuet försvinner all olycka, kamp och livet börjar flöda av glädje och lätthet. Kanske är leva i nuet och vara närvarande, ändå värt ett försök.

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-04-17 10:09:39 - chirurgien esthétique en tunisie, E-postadressen är dold, www.chirurgie-online.com

oui tout à fait d'accord avec chaque mot pensé, essayez de vivre chaque moment et l'instant présent avec chaque détails sans se préoccuper d'autres circonstances et une chose que ne peut pas faire tout le monde
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: